Obraćanje predsjednika SDA Sujelmana Tihića – obilježavanje 23. godišnjice postojanja i djelovanja Stranke demokratske akcije

Dame i gospodo,

Selam alejkum i dobrodošli!

Mahsus selam svim prisutnim potpisnicima Saopćenja za javnost od 27. aprila 1990. godine i osnivačima SDA na svim nivoima!

Danas smo se okupili da obilježino 23. godišnjicu od osnivanja i djelovanja SDA. Ovo je i prilika da se ukratko osvrnemo na protekli period, ciljeve SDA, stanje u SDA te prokomentiramo aktualnu političku situaciju.

 

Osvrt na protekli period

 

SDA je nastala u vremenu historijskih promjena na evropskoj političkoj sceni, posebno u bivšoj Jugoslaviji. To je bilo vrijeme raspada Sovjestkog Saveza i Varšavskog pakta, rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke.

Na prostoru bivše Jugoslavije odvijala su se dva međusobno suprotstavljena procesa i koncepta. Na jednoj strani bile su snage koje su se zalagale za unitarnu Jugoslaviju i ograničenja nadležnosti njenih republika i pokrajina, dok su na drugoj strani bile političke snage koje su rješenje jugoslavenske krize vidjele u decentraliziranoj državi, jačanju nadležnosti republika i pokrajina (tzv. labava federeacija/konfederacija). Taj period ostat će trajno obilježen kao period jačanja nacionalizma i tzv. velikodržavnih projekata u kojima nije bilo mjesta za cjelovitu BiH i Bošnjake kao njen najbrojniji narod.

U takvim okolnostima formirana je SDA. Njeni temeljni programski ciljevi ostali su isti, a to je Bosna i Hercegovina – demokratska država ravnopravnih naroda i građana – Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih u kojoj se poštuju ljudska prava i slobode.

Poznata je i često citirana izjava rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića sa Osnivačke skupštine SDA:

Postoje oni koji govore da Bosna srpska, kao i oni koji kažu da je Bosna hrvatska. Ali ima i onih – zašto ne reći – koji kažu da je bosna samo muslimanska. Sa jednakom odlučnošću odbacujemo sve tri tvrdnje. Muslimansko svojatanje BiH jednako prijeti njezinoj dezintegraciji i haosu kao i srpsko, i hrvatsko svojatanje. Ostaje nam, dakle, ono da je Bosna i muslimanska, i srpska, i hrvatska.

Ovu konstataciju važno je uvijek imati na umu. Zato je treba ponoviti i danas jer Bosna i Hercegovina treba i može opstati samo ako je podjednako i bošnjačka, i srpska, i hrvatska – i to na svakom njenom dijelu.

Za rekapituliranje cijelog dosadašnjeg djelovanja SDA bilo bi potrebno previše vremena – od borbe za demokratizaciju sistema i društva, ostvarivanja ljudskih prava, zalaganja za očuvanje ondašnje države kao zajednice ravnopravnih republika i naroda. A kada je postalo jasno da za to ne postoji politička volja kod onih naroda koji su osnovali ondašnju Jugoslaviju, SDA je krenula u borbu za neovisnost Bosne i Hercegovine i njeno međunarodno priznanje i odbranu zemlje od agresije. Nakon Dejtona, uslijedila je obnova i integracija zemlje, brojne reforme itd. U svim ovim procesima, SDA nije djelovala sama, ali jeste bila najjača i vodeća snaga.

Nikada nije bilo lako. Najteže je bilo u periodu agresije, ali je jednako bilo teško graditi državu sa kreatorima, izvršiocima i sljedbenicima politika agresije, masovnih zločina uključujući i genocid. To je posebno teško kada se uzme u obzir činjenica da su im Dejtosnkim sporazumom dati snažni mehanizmi za blokiranje i opstrukciju svega što vodi jačanju i izgradnji BiH kao moderne i demokratske države članice EU i NATO.

Tome, uz poštovanje prema onome što je međunarodna zajednica učinila, treba dodati njenu često neodlučnu i nedosljednu politiku zbog čega Dejtonski sporazum ni 18 godina nakon potpisivanja nije implementiran u nekim važnim segmendima.

Na kraju ove retrospektive, odgovorit ću na pitanje KAKVA JE SDA? Naš odgovor je: SDA je i bosanskohercegovačka, i narodna, i evropska stranka. Bosanskohercegovačka je po svom programu, narodna jer je nastala iz naroda i baštini naše tradicionalne vrijednosti, evropska je jer je naša politika prihvatanje evropskih standarda i vrijednosti, uz očuvanje bh. Identiteta. Naše bosanskohercegovačko i evropsko opredjeljenje niukom slučaju nisu međusobno suprotstavljeni, niti jedno drugo isključuju. Naprotiv, bh. i evropsko su međusobno komplementarni.

Stanje u SDA

SDA je demokratska, politički stabilna i jedinstvena stranka. Kao i u svim drugim demokratskim strankama, normalno je da postoje i različita mišljenja iz kojih u demokratskom procesu dolazimo do jedinstvenih stavova. Tako je bilo nakon svakog stranačkog kongresa, kao i kada smo početkom ove godine postigli konsenzus da se, uslijed ozbiljne političke situacije u BiH, Šesti kongres odgodi i održi konvencija, te u mnogim drugim slučajevima. Naši politički oponenti u čijim strankama nema ni približno demokracije kao u SDA, izvjesna različita mišljenja unutar SDA proglašavaju podjelom SDA koju već godinama priželjkuju. Normalno da do toga nije došlo, niti će doći. SDA jeste i ostat će jedinstvena!

U interesu Bosne i Hercegovine, našeg naroda i jedinstva SDA, a na žalost naših političkih oponenata, mi smo postigli visok stupanj suglasnosti i odlučili da umjesto kongresa održimo konvenciju kako bismo jedinstveni i jači odgovorili na današnje izazove i probleme sa kojima je suočena Bosna i Hercegovina – popis stanovništva, ustavna reforma, članstvo u NATO i EU. U toku je kadrovska rekonstrukcija SDA – od državnog do općinskog nivoa kako bi SDA bila što jača i spremnija da odgovori izazovima aktualne politike i pobijedila na izborima 2014. godine.

Aktualna politička situacija

 

Državni parlament i Vijeće ministara gotovo da nikako ne rade. Zaustavljene su sve aktivnosti na putu Bosne i Hercegovine za člantvo u NATO i EU. Nije realiziran ni sporazum o vojnoj imovini, a nema ni naznaka o provođenju Odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

Premijer Federacije BiH je blokirao rad Vlade jer već 7-8 mjeseci uopće ne zakazuje redovne sjednice. Preko 400 tačaka je spremno za rješavanje i čeka da bude uvršteno na dnevni red Vlade, ali premijer i SDP to neće da rade.

Nerad federalne vlade doveo je do blokade rada parlamenta koji je uglavnom skoncentriran na neustavne i nezakonite pokušaje smjene Vlade FBiH. Tako donesene odluke federalnog parlamenta poništio je Ustavni sud FBiH.

U Kantonu Sarajevo, SDA okupila parlamentarnu većinu i formirala vladu, a predstoji formiranje nove vlade i u Tuzlanskom kantonu.

Politička situacija u Mostaru i dalje je složena. Pokušaji provedbe presude Ustavnog suda BiH tako da Bošnjaci budu dovedeni u neravnopravan položaj su zaustavljeni. Međutim, dalje od toga nije se otišlo. Nema potrebnog konsenzusa za cjelovito i trajno rješenje.

Sadašnja situacija u nekim segmentima podsjeća na 1991. godinu. U toku je blokada institucija BiH. Za razliku od 1991., kada su neustavno formirane tzv. SAO, današnje blokade zasnovane su na mehanizmima ugrađenim u Dejtonski ustav. I ove godine ćemo, kao i 1991., imati popis stanovništva. Cijeli spektar događaja i pokazatelja upozoravaju da bi u entitetu RS mogao biti izvršen popisni inženjering. Ovoga puta bi se to moglo dogoditi zahvaljujući glasovim bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH (Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Zekerijah Osmić) koji su glasali za prijedloge srpskih ministara iz RS čija posljedica je mogućnost popisnog inžinjeringa. Nema sumnje da je riječ o provedbi dogovora Lagumdžija – Dodik i SDA pokušava da to spriječi. Zavisno od razvoja situacije i od toga da li će naše primjedbe biti prihvaćene ili ne, razmišljamo da krajnja mjera bude poziv SDA na bojkot popisa stanovništva.

Nažalost, u ovom periodu SDA nema potreban izborni kapacitet da efikasno spriječi sve ove pokušaje razgradnje države BiH i njenih institucija, a uz to je u opoziciji na državnom nivou. Trudimo se da i u datim okolnostima spriječimo takve namjere. To destruktivno djelovanje uspijevamo zaustaviti na nivou Federacije BiH i u nekim kantonima, a na državnom nivou je teže jer protiv sebe imamo pet političkih stranaka koje čine 2/3 poslanika u državnom parlamentu. Ipak, unatoč brojnosti, sporazum Lagumdžija-Dodik-Čović do sada nije realiziran. Uz pomoć nevladinog sektora, bh. javnosti i drugih, spriječili smo realizaciju tzv. Briselskog sporazuma u provedbi presude Sejdić & Finci.

SDP je dvije godine blokirao izbor sudija Ustavnog suda FBiH insistirajući da troje sudija iz različitih konstitutivnih naroda bude izabrano isključivo po partijskoj direktivi (SDP!). Njihov prijedlog da za sudiju Ustavnog suda iz bošnjačkog naroda bude imenovana osoba koja sa nizom hipoteka koje je čine nepodobnom i nedostojnom ove časne funkcije, SDA je morala zaustaviti posežući za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Time smo zaštitili i dignitet institucije Ustavnog suda Federacije BiH.

Umjesto izgradnje i jačanja države BiH, Lagumdžija je nakon općih izbora 2010. godine poručio kako je njihov cilj da od federacije BiH naprave zapadnu Njemačku, a RS bi bila kao Istočna Njemačka . Rezultat njegove dosadašnje politike je do sada najteža kriza u Federaciji, slabljenje države BiH i stagnacija procesa za njeno članstvo u EU i NATO, nerad parlamenata, Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH.

Na kraju – šta reći kada je riječ o ukupnoj situaciji u BiH? Osim neodgovornih lidera vladajuće koalicije i njihove politike, osnovni uzrok za ovakvo stanje je skup, nefunkcionalan i diskriminirajući politički sistem oktroiran Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumima. Ranije je nefunkcioniranje sistema pravdano izgovorom da su na vlasti bile nacionalne ili nacionalističke stranke. Od 2010. godine na vlasti su tzv. socijaldemokratske stranke i njihovi partneri, a u Bosni i Hercegovini nikada nije bilo gore i teže!

Rješenje za postojeću i sve druge krize ne vidimo bez ustavne reforme, barem u onom dijelu koji će omogućiti normalno funkcioniranje države BiH na putu za članstvo u EU i NATO.

Inicijativa za izmjene Ustava Federacije BiH pod pokroviteljstvo Američke ambasade može biti osnova za razgovore. SDA ima niz primjedbi, posebno kada je u pitanju Mostar i drukčija teritorijalna organizacija. Mostar ne može biti tretiran kao druge općine jer je on dejtonska kategorija. SDA je protiv crtanja novih karata samo u Federaciji BiH. Pitanje teritorijalne organizacije treba ostaviti za razgovore o ustavnim reformama na nivou BiH ili ukinuti sve kantone u Federaciji BiH.

Dame i gospodo,

Svim članovima SDA čestitam 23-godišnjicu osnivanja i djelovanja SDA.

Neka Bog čuva našu jedinu domovinu BiH!